Dnes vám přinášíme možná trochu netradiční příspěvek na stránky Jihočeského kamnářství…

žádná kachlová kamna ani kachlový sporák či jiné akumulační topidlo. Tentokrát bychom vám rádi prezentovali takovou kamnářskou jednohubku, jakou stavba venkovní kuchyně jistě je.

Oslovil nás zákazník s požadavkem na stavbu venkovní kuchyně ve městě Kašperské Hory na Šumavě, která bude mít otevřený krb s možností grilování, udírnu, pizza pec a kuchyňský sporák. Jóóó a komín byl také potřeba. Takže opravdu jednohubka.

Vymýšleli jsme a navrhovali, konzultovali s kolegou kamnářem, se zákazníkem až vznikl návrh, nastal správný čas a my jeli stavět. Na fotografiích níže se můžete podívat, jaká venkovní kuchyně vznikla.

Jsme přesvědčeni, že v jednoduchosti je krása, proto volíme vždy méně materiálů než více. Můžete vidět, že na vodorovné plochy kuchyně je použita cihelná dlažba a na veškeré svislé plochy pouze bílý štuk. Kovové prvky jsou vyrobeny na míru mistrem kovářem z Veselí nad Lužnicí a sporákové kování dodala firma JOKR.

Venkovní kuchyně - Šumava, Kašperské Hory, Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Venkovní kuchyně s otevřeným grilem, udírnou, pizza pecí a sporákem na vaření vystavěná v zahradním přístřešku na Šumavě ve městě Kašperské Hory. Kovové prvky vyrobil mistr kovář z Veselí nad Lužnicí, sporákové kování firma JOKR. Na vodorovné plochy jsme použili cihelnou dlažbu, svislé plochy venkovní kuchyně jsou štukové. Foto zdroj: Jihočeské kamnářství.

Venkovní kuchyně - Šumava, Kašperské Hory, Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Venkovní kuchyně - Šumava, Kašperské Hory, Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Pohled na otevřený krb a udírnu. Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Venkovní kuchyně - Šumava, Kašperské Hory, Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Pizza pec a udírna. Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Venkovní kuchyně - Šumava, Kašperské Hory, Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Detailní pohled na kuchyňský sporák. Foto zdroj: Jihočeské kamnářství

Každé z uvedených topidel má vlastní komín, a proto je možné topit ve všech najednou. Sporák určený na vaření je veden do komínového tělesa přes udírnu. V malé pizza peci je možné upéct chleba, pizzu, ale doporučujeme ji také na pomalé pečení masa (ideálně v litinovém pekáčku). Celou stavbu uzavírá na pravé straně rohové ohniště, které je vybaveno roštěm na grilování nebo je možné maso připravit na kovové jehlici pomocí elektrického motůrku.

Přejeme majitelům mnoho zábavy při vaření, pečení a uzení.